Deratizare Birouri | Hoteluri | Restaurante

Deratizare Birouri, Hoteluri si Restaurante. Ce este Deratizarea?

  Deoarece sănătatea este unul dintre detaliile cele mai imposibil de neglijat, suntem mereu nevoiți să respectam o mulțime de măsuri necesare pentru reducerea, pe cât posibil, a riscurilor de îmbolnăvire. Deratizarea este una din măsurile ce necesită a fi luate în considerare, atunci când vine vorba de condițiile și mediul în care un individ își desfășoară activitatea de zi cu zi.

  Orice angajator din Romania, fie el persoană fizică sau juridică, este obligat să efectueze o dată la câteva luni, operațiuni de dezinfecție și deratizare în spațiul în care își desfășoară activitatea. Operațiunile de dezinfecție și deratizare pot avea loc în spații de birouri, hoteluri sau restaurante.

  Deratizarea reprezintă acel proces complex de măsuri, ce necesită a fi implementate în scopul distrugerii rozătoarelor dăunătoare precum sunt șoarecii, șobolanii sau alți dăunători ce ar putea fi purtători de bol, infecții sau provoacă pagube materiale.

  Deratizarea urmărește eliminarea sau minimizarea numărului de rozătoare dăunătoare, indiferent dacă spațiile respective sunt birouri, hoteluri sau restaurante. Pe lângă pagubele materiale provocate, paraziții constituie un deosebit pericol pentru sănătatea omului, fiind canale periculoase de contaminare cu maladii grave precum sunt: leptospiroza, trichineloza, bruceloza, febra aftoasa sau antraxul.

  Vă sugerăm solicitarea ajutorul unor companii autorizate în combaterea rozătoarelor, soluții de deratizare prin metode chimice (substanțe raticide) cât și prin metode non-chimice (capcane mecanice sau aparate cu ultrasunete).

  Companiile specializate într-ale combaterii tuturor tipologiilor de infestări, pot acționa prin intermediul a două tehnici, tehnica profilactică și tehnica de combatere.
  Deratizarea preventivă se realizează prin eliminarea tuturor surselor de posibilă hrană, pentru fiecare tipologie de infestație, blocarea crăpăturilor și a găurilor prin care șobolanii s-ar putea strecura și limitarea locurilor unde aceștia s-ar putea adăposti.

  Deratizarea de combatere este obligatorie pentru toate persoanele juridice, însă este accesibilă și recomandată și persoanelor ce activează prin intermediul PFA-urilor. Deratizarea se poate realiza atât prin metode mecanice, precum capcanele, sau prin intermediul deratizării chimice, prin intermediul unor soluții și tratamente toxice. Metodele de deratizare chimice sunt cu mult mai eficiente decât metodele mecanice, raza de acțiune este mai mare, produsele acționând lent dar sigur.

Deratizare poate preveni boli precum depresia, febra tifoida sau apariția stafilococului auriu.

  Efectuarea operațiunilor de dezinfecție și deratizare în clădirile de birouri, hoteluri sau restaurante ne-ar putea proteja împotriva unor paraziți foarte periculoși, printre care se numără gândacii de bucătărie, șobolanii sau mucegaiul.
  Specialiştii ne informează asupra faptului că, un risc foarte ridicat de îmbolnăvire îl poartă cu ei muştele şi gândacii care ar putea circula în bucătăriile hotelurilor sau a restaurantelor. Atunci când acțiunile de dezinsecție sau deratizare nu sunt efectuate, în scopul împiedicării pătrunderea şi înmulţirea lor, riscăm ca insectele să răspândească germeni precum sunt febra tifoide, paratifoide, hepatitei epidemice, dizenteriei, toxiinfecţiilor alimentare sau diareea.

  O altă problemă ce poate fi rezolvată cu ajutorul deratizării este eliminarea şoarecilor, populație de paraziți care ne pot transmite boli precum: salmonella, trichineloză, turbare şi micoze cutanate. Dezinfecția din zona băilor ne poate păzi de apariția stafilococului auriu, baia este încăperea preferată de microorganismele din casă, spun specialiştii. Iar bacteriile pot fi prezente pe toate obiectele din baie,pe chiuvetă, pe robinete, pe cadă sau chiar pe scaunul de toaletă. Microbii periculoşi mai pot fi găsiți pe clanţa uşii de la baie, pe întrerupătoare, pe dulapuri, oglindă, pe faianţă și pe gresie.
  Dezinfecția mai are puterea de a preveni apariția mucegaiului, una dintre problemele severe pe care le-am putea întâmpina la un moment dat. Inhalarea vaporilor de mucegai, precum şi expunerea la acarieni, cresc probabilitatea de apariţie sau agravare a bolilor alergice sau depresive. Astfel, dacă ai predispoziţie alergică, iar în locuinţă este praf şi umezeală (mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului şi a acarienilor), poţi constata că te confrunţi cu simptome caracteristice conjunctivitei, rinitei, sau cu apariția iritaţiilor cutanate.

  Procedurile caracteristice dezinsecției sau curățeniei sporite, ce îndepărtează praful şi igrasia, te pot păzi de producerea bolii astm. Mai mult decât atât, expunerea la acarieni poate duce şi la apariţia unor boli de piele precum rozaceea, iar mucegaiurile pot provoca sinuzită fungică.

  De asemenea, infestaţiile produse din cauza acarienilor cresc riscul de apariţie a anxietăţii sau a depresiei. Iar astfel de probleme pot apărea şi în urma inhalării vaporilor din mucegai, deoarece eliberează toxine ce afectează sistemul nervos, susţin cercetătorii de la Universitatea „Brown” din SUA. Şi problemele provocate de acarie­ni nu se opresc aici: cercetătorii au descoperit că acarienii pot transmite microbi ce sunt rezistenţi chiar la antibiotice.

Metode de implementare a deratizării și a dezinfecției…

  Reglementările din spectrul deratizării sau a dezinfecției nu sunt foarte clare, acestea fiind împrăștiate în mai multe acte normative, însă cei care nu se achită de această obligație riscă amenzi ce pot depăși suma de 8.000 de lei.

  Deratizarea ecologică constă în împrăștierea de capcane pe întreaga suprafață ce este considerată a fi infestată de rozătoare. Pasul numărul doi constă în prinderea rozătoarelor, iar al treilea pas este constituit din colectarea, transportarea şi incinerarea acestora.

  În ultima perioadă, capcanele adezive au devenit foarte populare datorită ușurinței cu care acestea capturează intrușii nedoriți. Acestea sunt fabricate folosind adeziv natural și sintetic ce este aplicat pe carton, plastic sau pe alte câteva materiale similare. Momeala poate fi plasată în mijlocul capcanei, dar proprietarul imobilului mai poate opta și pentru un miros stimulent ce este menit să inducă în eroare paraziții.

  Capcanele adezive sunt folosite doar pentru capturarea șoarecilor și a șobolanilor, dar mai pot fi folosite și pentru prinderea insectelor nedorite. Acest tip de capcane nu sunt practice în exterior datorită condițiilor meteo nestatornice, a umezelii, prafului sau a oscilațiilor de temperatura ce ar putea deteriora calitatea adezivului.

  Aceste stații de intoxicare sunt practic niște cutii din plastic sau metal create pentru a proteja de efectele mediului capcanele adezive. Acestea au orificii special create pentru a permite pătrunderea șoarecilor sau șobolanii în capcană.

  Deratizarea chimică constă în utilizarea de substanţe raticide cu efect letal, amplasate în staţii de intoxicare perimetrale. Deratizarea chimică implică utilizarea produselor ce conțin substanțe extrem de toxice. Însă vă sugerăm a nu vă speria, produsele de deratizare avizate de Ministerul Sănătății au un grad de toxicitate ideal, iar dacă acestea sunt folosite corespunzător, nu vor reprezenta vreun fel de pericol pentru oamenii sau animale din împrejurimi (de exemplu: animalul de companie iubit sau celelalte animale domestice din apropierea casei dvs.).

  Produsele utilizate în timpul deratizării chimice se regăsesc sub mai multe forme: momeală sub formă de pastă, otravă sub formă de spumă, momeală blocuri cerate și necesită a fi amplasate în zona de tranzit a rozătoarelor.

  Un element important în efectuarea tratamentelor de deratizare este reprezentat de stațiile de intoxicare, al căror rol este atât acela de a proteja produsul raticid (de ploaie, vânt, etc.), cât și de a împiedica accesul neautorizat (copii, animale de companie, etc.). Pentru a afla cum se utilizează o stație de intoxicare, vă să cercetați cât mai mult despre subiectul de interes. Deratizarea mixtă este un procedeu ce ar putea fi aplicat în două contexte distincte, atât în deratizarea ecologică cât şi în deratizarea chimică.

  Eradicarea unei infestări cu paraziți depinde foarte mult de gradul de infestare al imobilului, de produsele utilizate în procedeul de deratizare, mediul ambiant în care are loc deratizarea, condițiile igienico-sanitare, dar ar mai putea fi influențată și de experiența celui care efectuează operațiunea de deratizare a rozătoarelor nedorite.